Πλαστικοί Χειρουργοί Αθήνα

  Λίφτινγκ Προσώπου με Λίπος

  Η διαδικασία εν συντομία

  Οι εγχύσεις λίπους έχουν ευρείες εφαρμογές στην αισθητική χειρουργική. Το λίπος εγχύεται σε σημεία που απαιτούν ενίσχυση και παράγει ασφαλή, μακράς διαρκείας, και φυσικής εμφάνισης αποτελέσματα καθώς ο όγκος αντικαθίσταται σε ιστούς όπου το εγγενές λίπος μειώνεται.

  Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συγκομιδή λίπους από ένα μέρος του σώματος, την επεξεργασία του και την προσεκτική εκ νέου έγχυση με ειδικά σχεδιασμένες κάνουλες (ΟΧΙ ΒΕΛΟΝΕΣ) στις περιοχές που απαιτείται. Επειδή πρόκειται για λιποκύτταρα και όχι για κάποιο υλικό που βρίσκεται στο ράφι, η μεταμόσχευση λίπους γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει την βιωσιμότητα των λιποκυττάρων είτε κατά τη λήψη τους είτε κατά την έγχυσή τους. Ακόμα και μετά την έγχυση στη νέα θέση, πρέπει να εξασφαλιστεί η αιμάτωσή τους και γι’αυτό η όλη διαδικασία αναφέρεται ως μεταμόσχευση. Ακριβώς για το λόγο αυτό η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί δεν μπορεί να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων το ποσοστό βιωσιμότητας δηλ. πόσα λιποκύτταρα θα επιβιώσουν.

  Το οίδημα, που συνήθως παρατηρείται μετά την ένεση του λίπους, υποχωρεί μέσα σε 3-5 ημέρες ή και περισσότερο ανάλογα με την ποσότητα λιποέγχυσης. Ο βαθμός της διόγκωσης εξαρτάται από την περιοχή και το αποτέλεσμα που προσδοκούμε αλλά κυρίως από την ποσότητα που εγχύεται. Ειδικά στους άντρες χρησιμοποιείται για τόνωση και επαύξηση στα ζυγωματικά, στο πηγούνι και στις γωνίες της γνάθου ώστε να τονιστεί το δυνατό και θεληματικό προφίλ.

  ΠΟΙΟς ΕΙΝΑΙ καλός υποψήφιος για μεταμόσχευση λίπους;

  Οι ασθενείς που επωφελούνται από τη μεταμόσχευση λίπους είναι άνθρωποι που επιθυμούν αύξηση του όγκου σε Λίφτινγκ Προσώπου με Λίποςσυγκεκριμένες περιοχές αλλά και βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Το λίπος είναι ο καλύτερος και εντατικότερος ενεργοποιητής των ινοβλαστών του δέρματος. Τα συνηθέστερα σημεία περιλαμβάνουν τα χέρια, το πρόσωπο (συμπεριλαμβανομένων των χειλιών), και οι εσοχές στο περίγραμμα του δέρματος, όπου αυτές έχουν εμφανιστεί είτε λόγω ηλικίας ή μετά από επεμβάσεις ή και ουλές.

  Γενικά, οι ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για έγχυση λίπους είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Εάν έχετε ιστορικό αιμορραγίας ή λαμβάνετε φάρμακα όπως ασπιρίνη, θα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας. Ιστορικό καπνίσματος θα πρέπει επίσης να γνωστοποιείται στο χειρουργό σας. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή αυτής της θεραπείας παίζει και ο χρόνος αποθεραπείας και αυτό θα συζητηθεί επισταμένως προεγχειρητικά. Η ανατομία και οι αναλογίες του κάθε ασθενούς ποικίλουν, και η απόφαση να χρησιμοποιηθεί λίπος αντί για άλλα υλικά, εξαρτάται από τους στόχους του ασθενούς καθώς και τον χειρουργό.

  Διαδικασία

  Οι ασθενείς θα υποβληθούν σε λεπτομερή διαδικασία αξιολόγησης. Ένα πλήρες ιστορικό θα ληφθεί και κλινική εξέταση θα πραγματοποιηθεί πριν από τη διαδικασία. Θα ληφθούν φωτογραφίες, για σύγκριση αποτελεσμάτων.

  Θα χρησιμοποιηθεί, είτε τοπική αναισθησία είτε τοπική αναισθησία και μέθη ή γενική αναισθησία. Αυτό θα συζητηθεί πριν τη διαδικασία γιατί ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί αναισθησιολόγος.

  Λίπος συλλέγεται χρησιμοποιώντας μια ειδική κάνουλα αναρρόφησης, χρησιμοποιώντας στείρα τεχνική. Μόλις αρκετό λίπος ληφθεί από τη δότρια χώρα, στη συνέχεια καθαρίζεται. Αυτό συχνά απαιτεί τη χρήση μιας συσκευής φυγοκέντρησης, η οποία περιστρέφει το λίπος και αφαιρεί τοξικές ουσίες και περιττά συνυπάρχοντα υλικά. Τα λίποκύτταρα στη συνέχεια τοποθετούνται μέσα στις περιοχές όπου απαιτείται, με πολύ λεπτές κάνουλες. Η κάνουλα (και ΟΧΙ ΒΕΛΟΝΑ) της έγχυσης συνήθως περνά μέσα και έξω από την περιοχή που πρέπει να αυξηθεί πολλές φορές. Αυτό δημιουργεί ένα «πλέγμα» των μοσχευμάτων λίπους. Στις περιοχές που εγχύθηκε λίπος, γίνονται ελαφρές μαλάξεις για να δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό περίγραμμα. Μικρά αυτοκόλλητα καλύπτουν τις οπές έγχυσης. Σημειώνεται ότι σε όλη τη διαδικασία δεν δημιουργούνται πουθενά τομές παρά μόνο τρυπούλες 1 χιλιοστού, που δεν φαίνονται.

  Οφέλη έγχυσης/ Πλεονεκτήματα

  Οι ενέσεις λιποκυττάρων είναι μια τεχνική που αυξάνεται σε δημοτικότητα. Το λίπος είναι ένα από τα πιο καλώς ανεκτά υλικά για “γέμισμα” στη διάθεση των αισθητικών χειρουργών, και ως εκ τούτου έχει ευρείες εφαρμογές.

  Είναι φυσικό, απαλλαγμένο από κινδύνους συνθετικών υλικών και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι αποτελεσματικό για την αλλαγή του περιγράμματος του σώματος, την αποκατάσταση ουλών και αναζωογοννητικό για τα χέρια και το πρόσωπο. Προκαλεί την πιο ισχυρή αντίδραση “νεοκολλαγονογέννησης” δημιουργώντας καινούριο κολλαγόνο όπου εγχυθεί.

  Διάρκεια της επέμβασης

  Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 15 με 30 λεπτά για μικρής έκτασης εφαρμογή ή περισσότερο, ανάλογα κάθε φορά με την επιθυμία μας.

  Αποθεραπεία

  Η περιοχή που έχει γίνει θεραπεία, θα είναι οιδηματώδης (πρησμένη) για ώρες ή και μέρες μετά. Θα υπάρξουν μωλωπισμοί που ίσως περιορίσουν τις κοινωνικές δραστηριότητες μετεγχειρητικά. Θα χρειαστεί επίσης να λάβετε φαρμακευτική θεραπεία (αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη).

  Χρόνος εκτός εργασίας

  Ίσως χρειαστεί να προβείτε σε αλλαγή της καθημερινότητας μέχρι να ηρεμήσει η περιοχή εφαρμογής. Μπορείτε να καλύψετε πιθανές εκχυμώσεις και οίδημα με make-up.

  Χρόνος για την άσκηση

  Είναι καλύτερα να αποφύγετε την άσκηση για μερικές ημέρες μέχρι να νιώσετε πάλι άνετα.

  Οδήγηση

  Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την οδήγηση μέχρι να νιώθουν εντελώς άνετα την ημέρα της θεραπείας ή όπως έχει συμβουλεύσει ο γιατρός σας.

  Τελική έκβαση

  Το τελικό αποτέλεσμα θα χρειαστεί τουλάχιστον 3-6 μήνες, για να φανεί και το ποσοστό λιποκυττάρων που επιβίωσαν. Γι’αυτό και οι πρώτες εβδομάδες είναι παραπλανητικές. Επίσης η εμπειρία μας δείχνει ότι, καλύτερα αποτελέσματα υπάρχουν στα ζυγωματικά, στο πηγούνι, στις γωνίες της γνάθου και όχι όπου χρειάζεται πιο επιφανειακή διόρθωση (ρυτίδες).

  Πιθανές Επιπλοκές με Εγχύσεις Λίπους

  Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει εξαιρετική επιτυχία για αρκετούς από τους  ασθενείς. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε τι μπορεί να πάει στραβά. Οι πιθανές επιπλοκές αναφέρονται παρακάτω.

  Ανωμαλίες του δέρματος: Μπορεί να προκληθούν μικροανωμαλίες  του δέρματος, που μπορεί να πάρουν χρόνο για να εξαφανιστούν. Το μασάζ βοηθάει πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις. Ίσως χρειαστεί αφαίρεσή τους, όπου επηρεάζεται το αισθητικό αποτέλεσμα.

  Μικρού βαθμού ασυμμετρία: Η ίδια έγχυση θα πραγματοποιηθεί και στις δύο πλευρές του προσώπου. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα διαφορετικής επίδρασης στη μία πλευρά σε σχέση με την άλλη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η υπάρχουσα διαφορά στην υποκείμενη ανατομία, που υπάρχει για τον καθένα από εμάς. Αυτο θα συζητηθεί εκτενέστερα την ώρα της εφαρμογής, ώστε να γίνει κατανοητό γιατί μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε διαφορετική ποσότητα λίπους στις δύο πλευρές του προσώπου.

  Μώλωπες: Είναι ήσσονος σημασίας και φεύγουν γρήγορα.

  Αλλεργικές αντιδράσεις: Ίσως στα τοπικά αναισθητικά που θα χρησιμοποιηθούν.

  Επανάληψη εφαρμογής: Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλούμε για μεταμόσχευση λιποκυττάρων. Άρα χρειαζόμαστε επαρκή αιμάτωση για την επιβίωσή τους. Επειδή ακριβώς αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανή επανάληψη σε μερικούς μήνες, αφού έχει φανεί πόσο έχει επιβιώσει (πρακτικά πόση διόρθωση έχει επιτευχθεί στην περιοχή ενδιαφέροντος).

  Ελαιώδεις κύστεις: Ακριβώς για τους ίδιους λόγους αιμάτωσης, όπου αυτή δεν είναι ικανοποιητική, επέρχεται απώλεια (θάνατος) των λιποκυττάρων, που μετατρέπονται σε κύστεις που περιέχουν λάδι (λιωμένο λίπος). Ίσως χρειαστεί αφαίρεσή τους, όπου επηρεάζεται το αισθητικό αποτέλεσμα.

  Λίφτινγκ Προσώπου με Λίπος