Ανώδυνη Κοιλιοπλαστική

  Η κοιλιοπλαστική αφορά τους ασθενείς που έχουν περίσσεια δέρματος και λίπους ή και ραγάδες στην κοιλιά, συνήθως ως αποτέλεσμα εγκυμοσύνης ή και μεγάλης απώλειας βάρους μετά από επέμβαση στο στομάχι (γαστρικός δακτύλιος-γαστρική διαμερισματοποίηση). Οι ασθενείς που επιλέγουν την κοιλιοπλαστική συνήθως έχουν διαχωρισμό των μυών της μέσης γραμμής, και ταλαιπωρούνται από περαιτέρω διόγκωση στην κοιλιά.

  Ανώδυνη Κοιλιοπλαστική

  Η κοιλιοπλαστική δεν οδηγεί σε αφαίρεση βάρους. Γίνεται κατά κύριο λόγο για την εκ νέου διαμόρφωση του σχήματος της κοιλιάς, και όχι ως μέσο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Συχνά συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση για μεγαλύτερη βελτίωση του σχήματος της κοιλίας. 

  Ειδικά η ανώδυνη κοιλιοπλαστική επιτυγχάνεται με την τεχνική ελάχιστης παρέμβασης των ιστών (no touch no pain). Χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία ώστε να μην διαταράσσονται οι ιστοί και να αποφεύγονται οι μικροαιμορραγίες και η χρήση παροχετεύσεων. Φάρμακα μακράς τοπικής (αναλγητικής και χαλαρωτικής) δράσης αναλαμβάνουν την ηρεμία του τραύματος. Οι κινήσεις του χειρουργού είναι μόνο οι απαιτούμενες για την επίτευξη του άρτιου αποτελέσματος και άρα μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος αλλά και ο χρόνος αναισθησίας.  Σε συνδυασμό με τα ελάχιστα απαιτούμενα φάρμακα αναισθησίας, οι ασθενείς ξυπνούν από την επέμβαση χωρίς να πονούν αλλά αυτό συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει μόνο μια αίσθηση πιασίματος όπως μετά από σωματική καταπόνηση.

  Πλήρης Κοιλιοπλαστική

  Η πλήρης κοιλιοπλαστική, είναι σχεδιασμένη για ασθενείς με έντονη περίσσεια δέρματος και λίπους στην κατώτερη κοιλιά. Αφαιρείται ο λιπώδης ιστός και το δέρμα κάτω από τον ομφαλό και μέχρι το τριχωτό του εφηβαίου ή και χαμηλότερα. Το δέρμα υπεράνω του ομφαλού ανυψώνεται μέχρι το στέρνο (για διόρθωση των μυών ή και πιθανής κήλης) και το σχηματισμένο κενό ράβεται με ειδικό τρόπο, ώστε να υπάρξει μια τελική τομή μέσα στο μπικίνι. Το μήκος της εκτείνεται, όσο η πτυχή που σχηματίζεται στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα, όταν σκύβουμε μπροστά. Ο ομφαλός αναδεικνύεται στη νέα του θέση και ράβεται.

  Το πλεονέκτημα της πλήρους κοιλιοπλαστικής είναι ότι, πριν από τη ραφή του δέρματος, σφίγγουμε με ράμματα τους μυς για να δώσουμε μια πολύ βελτιωμένη μεσαία γραμμή. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι αφαιρούνται και οι ραγάδες, που βρίσκονται από τον ομφαλό μέχρι το τριχωτό του εφηβαίου. Για τις ραβδώσεις/ραγάδες που παραμένουν άνωθεν του ομφαλού υπάρχουν άλλοι τρόποι διόρθωσης, μη επεμβατικοί.

  Η πλήρης κοιλιοπλαστική, σχεδόν πάντα συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση της κοιλιάς και των πλαϊνών της μέσης. Κατ’αυτό τον τρόπο, τα πλαϊνά του κορμού αδειάζουν ταυτόχρονα με το κέντρο του κορμού και το αποτέλεσμα είναι αρμονικό και περισσότερο θηλυπρεπές. 

  Ανώδυνη ΚοιλιοπλαστικήΜίνι Κοιλιοπλαστική

  Η μίνι κοιλιοπλαστική είναι σχεδιασμένη για ασθενείς με λίγο επιπλέον δέρμα και λίπος από το κανονικό τους, αλλά όχι τόσο ώστε να κάνουν μια πλήρη κοιλιοπλαστική. Αφαιρείται μια στενή λωρίδα δέρματος και λίπους αμέσως υπεράνω του τριχωτού του εφηβαίου. Η ουλή είναι λίγο μακρύτερη από το μήκος μιας καισαρικής τομής. Ο ομφαλός δεν κόβεται και απλά μετατοπίζεται λίγο πιο κάτω. Οι μυς δεν είναι υποχρεωτικό να συρραφούν. Ανάλογα με τον σωματότυπο, η μίνι κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση. Πλεονέκτημα το ότι δεν κόβεται όλο το τμήμα από τον ομφαλό μέχρι το εφήβαιο και άρα, δεν χρειάζεται να ραφτεί εκ νέου ο ομφαλός, και επειδή η τομή είναι μικρότερη, δεν φαίνονται τα σημάδια της επέμβασης έξω από τα εσώρουχα. Μειονέκτημα το ότι η λιποαναρρόφηση δεν υποκαθιστά τη συρραφή των μυών αλλά ούτε και το τέντωμα του δέρματος. Αν είναι ζητούμενο η σύσφιγξη του δέρματος, ειδικά πέριξ του ομφαλού, είναι μονόδρομος η αφαίρεση όλου του τμήματος από τον ομφαλό μέχρι το εφήβαιο.

   Είτε σε πλήρη ή σε μίνι κοιλιοπλαστική, μπορεί να απαιτηθεί η χρήση παροχετεύσεων για μερικές ημέρες. Θα φορεθεί επίσης ένας πιεστικός κορσές για 4 εβδομάδες. Συστήνεται η αποφυγή εργασιών οικιακής ρουτίνας για τουλάχιστον 1 εβδομάδα (θα χρειαστεί βοήθεια στο σπίτι) και αθλητικών δραστηριοτήτων για 4-6 εβδομάδες. Ανάλογα με τον σωματότυπο, μπορεί να απαιτηθεί η παραμονή για ένα βράδυ στην κλινική.

  Τομές

  Οι τομές είναι πάντα κρυμμένες στο εσώρουχο. Είναι λοιπόν σημαντικό, στην προεγχειρητική προετοιμασία για την κοιλιοπλαστική, να γίνει ο σχεδιασμός της επέμβασης, με τους ασθενείς να φορούν το σύνηθες εσώρουχό τους ή μαγιό.

  Η κοιλιοπλαστική αφήνει τομές που τείνουν να επουλώνονται πολύ καλά, και σβήνουν με την πάροδο του χρόνου. Θα είναι αρχικά ροζ κατά τις πρώτες εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια θα εξασθενίσουν σε λευκό. Η χρήση ειδικού laser αλλά και ειδικών ταινιών και γέλης σιλικόνης θα βοηθήσουν πάρα πολύ. Οι περισσότεροι ασθενείς θα σχηματίσουν εξαιρετικά καλής ποιότητας ουλές με την πάροδο του χρόνου.

  Φάρμακα/Κάπνισμα

  Η κοιλιοπλαστική χρειάζεται σωστή προετοιμασία, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση. 

  Είναι πάντοτε καλύτερο εάν δεν καπνίζετε. Εάν είστε καπνιστής προσπαθήστε να σταματήσετε το κάπνισμα για 4 εβδομάδες πριν και 4 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν μπορέσετε να σταματήσετε το κάπνισμα, θα μπορέσετε σίγουρα να μειώσετε σε 5 τα τσιγάρα που καπνίζετε ημερησίως, πράγμα που θα μειώσει τις πιθανότητες των επιπλοκών (μελανιές, εκχυμώσεις, οίδημα) σημαντικά.

  Μην λαμβάνετε φάρμακα φυτικής προέλευσης περίπου 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή για 3 ημέρες μετά (arnica κλπ. ). Επίσης να αποφύγετε ασπιρίνη (salospir), 7-10 ημέρες προεγχειρητικά, και αντιφλεγμονώδη 3-4 ημέρες προεγχειρητικά. 

  Επιπλοκές

  Οι παρακάτω είναι οι πιο συχνές αλλά υπάρχουν και άλλες που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία.

  Διάσπαση τραύματος: κυρίως σε μεγάλη αφαίρεση δέρματος και αποφεύγεται με τη συντηρητική αφαίρεση δέρματος.

  Νέκρωση δέρματος: όπως παραπάνω. Συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρηρικά με αλλαγές τραύματος και σπάνια θα χρειαστεί επανεπέμβαση.

  Ύγρωμα/συλλογή ορού: αν και συνήθως χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις συμβαίνει την 2η-3η εβδομάδα. Χρειάζεται αναρρόφηση δια βελόνης ή σπάνια επανεπέμβαση.

  Αιμάτωμα: όπως παραπάνω.

  Αιμορραγία: πολύ σπάνια αλλά χρειάζεται άμεση επανεπέμβαση.

  Δύσμορφες ουλές: συνήθως λόγω μεγάλης τάσης στο τραύμα μετά από μεγάλη αφαίρεση δέρματος. Προλαμβάνεται με συντηρητική αφαίρεση δέρματος και σωστές προεγχειρητικές μετρήσεις. Διορθώνεται με χρήση ειδικού laser αλλά και ειδικών ταινιών και γέλης σιλικόνης.

  Περίσσεια δέρματος: στα άκρα της τομής και φαίνεται μετά από 4 εβδομάδες, αφού χαλαρώσουν οι ιστοί και φύγει το οίδημα. Διορθώνεται με μικρή αφαίρεση με τοπική αναισθησία.

  Ανώδυνη Κοιλιοπλαστική

  Μετεγχειρητικές Οδηγίες: Μετά από επέμβαση Κοιλιοπλαστικής

  Φωτογραφίες Πριν και Μετά

  koilioplastiki-3a_thumbkoilioplastiki-2c_thumbkoilioplastiki-2b_thumbkoilioplastiki-2a_thumb koilioplastiki-1c_thumbkoilioplastiki-1b_thumbkoilioplastiki-1a_thumbkoilioplastiki-3b_thumb