Face Lifting

  Face Lifting

   

  Το face lifting είναι η επέμβαση που αντιμετωπίζει τις ρυτίδες και τη

  χαλάρωση του προσώπου, του λαιμού και του μετώπου.

  Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα και οι μυς χαλαρώνουν και χάνεται ο τόνος και η ελαστικότητα του δέρματος. Σε συνδυασμό με τη δράση του ήλιου (φωτογήρανση) και της βαρύτητας, επέρχεται η πτώση των ιστών του προσώπου, του λαιμού και του μετώπου. 

  Η αποκατάσταση των ρυτίδων και της χαλάρωσης μόνο του προσώπου, αντιμετωπίζονται με το mini lift (ανόρθωση προσώπου). 

  Όταν αντιμετωπίζουμε μόνο τα προβλήματα του λαιμού μιλούμε για neck lift (ανόρθωση λαιμού).

  Όταν διορθώνουμε το μέτωπο μιλούμε για brow lift (ανόρθωση μετώπου-φρυδιών).

  Στο face lifting συνδυάζονται συχνά τα παραπάνω ή συνδυάζουμε και

  βλεφαροπλαστική, λιποαναρρόφηση λαιμού και ενέσεις λίπους ή/και

  Face LiftingΥαλουρονικού Οξέος.

  Η επέμβαση εν συντομία

  Tο face lifting (ανόρθωση προσώπου) αφορά συνήθως το πρόσωπο και

  ονομάζεται mini lift. Γίνεται με μικρή τομή, μπροστά από το αυτί και στη φαβορίτα. Ανορθώνονται οι μυς εσωτερικά και ράβονται στη νέα τους θέση. Το δέρμα ράβεται και αυτό στη νέα του θέση, αφού αφαιρεθεί η περίσσεια.

  Στο neck lift (ανόρθωση λαιμού) κάνουμε μικρή τομή κάτω από το σαγόνι σε σημείο που δεν φαίνεται, και κάτω και πίσω από το αυτί. Από εκεί διορθώνουμε τις μυϊκές μπάντες που είναι εμφανείς κάτω από το σαγόνι και ράβουμε εσωτερικά τους μυς, ώστε να δημιουργήσουμε τη γωνία που χρειάζεται ο λαιμός. Το δέρμα αφαιρείται σε ελάχιστες περιπτώσεις πίσω από το αυτί.

  Στο brow lift (ανόρθωση μετώπου-φρυδιών) κάνουμε μικρές τομές στο τριχωτό της κεφαλής ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του δέρματος του μετώπου. Αφού πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που απαιτούνται και ανορθώσουμε τα φρύδια, με βάση την προεγχειρητική ανάλυση του προσώπου, ράβουμε το δέρμα στη νέα του θέση.

  Συνήθως η επέμβαση τελειώνει με τη χρήση ειδικού πιεστικού κορσέ ή/και αυχενικού κολλάρου. Αυτά χρησιμοποιούνται για 5-10 24ωρα αναλόγως την περίπτωση.

  Οι γάζες που τοποθετούνται μετεγχειρητικά αφαιρούνται σε 2 24ωρα. Γίνεται περιποίηση των τομών με αντιβιοτική κορτιζονούχα κρέμα για μερικές ημέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5-6 24ωρα. 

  Τομές

  Το face lifting γίνεται με τέτοια τεχνική ώστε να μην μείνουν εμφανή

  σημάδια. Αυτό επιτυγχάνεται με την ελάχιστη αφαίρεση του δέρματος αλλά κυρίως με τη συρραφή και ανόρθωση των εσωτερικών στιβάδων του δέρματος (μυς και σύνδεσμοι). Έτσι δεν δημιουργούμε καθόλου τάση στις τομές και αυτές επουλώνονται αβίαστα χωρίς εμφανή σημάδια. Οι τομές ξεθωριάζουν και γίνονται λευκές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς θα έχουν πολύ καλής ποιότητας ουλές στη διάρκεια του χρόνου. Οι ουλές από άλλες πληγές δίνουν μια σχετικά καλή ένδειξη για το πως θα ωριμάσουν στο πρόσωπο.

  Φάρμακα και κάπνισμα

  Το face lifting είναι επέμβαση με βαρύνουσα σημασία για την

  καθημερινότητα των ασθενών και το ιατρικό ιστορικό θα συζητηθεί

  επισταμένα πριν την επέμβαση.

  Είναι πάντοτε καλύτερο εάν δεν καπνίζετε. Εάν είστε όμως καπνιστής

  προσπαθήστε να σταματήσετε το κάπνισμα για 4 εβδομάδες πριν και 4

  εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν μπορέσετε να

  σταματήσετε το κάπνισμα, θα μπορέσετε σίγουρα να μειώσετε σε 5 τα

  τσιγάρα που καπνίζετε ημερησίως, πράγμα που θα μειώσει τις πιθανότητες των επιπλοκών (μελανιές, εκχυμώσεις, οίδημα) σημαντικά.

  Μην λαμβάνετε φάρμακα φυτικής προέλευσης περίπου 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή για 3 ημέρες μετά (arnica κλπ. ). Επίσης να αποφύγετε ασπιρίνη (salospir), 7-10 ημέρες προεγχειρητικά, και αντιφλεγμονώδη 3-4 ημέρες προεγχειρητικά.

  Επιπλοκές

  Οι παρακάτω αναφερόμενες επιπλοκές είναι οι συνηθέστερες όμως υπάρχουν και άλλες που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία.

  Αιμάτωμα: ίσως λόγω υπέρτασης αλλά συχνά για άγνωστο λόγο. Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης αλλιώς το δέρμα μπορεί να νεκρωθεί ή να προκληθούν διαταραχές επούλωσης.

  Υπερτροφικές ουλές: λόγω μεγάλης τάσης του δέρματος. Προλαμβάνεται με την ελάχιστη αφαίρεση δέρματος και τη σωστή συρραφή των εσωτερικών στιβάδων του δέρματος.

  Νευρολογικές διαταραχές των χειλιών: συνήθως λόγω οιδήματος. Διεθνώς η πιθανότητα βρίσκεται στο 9%. Είναι παροδικό και διορθώνεται μόνο του σε μερικές εβδομάδες ή μήνες.

  Αλωπεκία: Μικρή απώλεια τριχών στο τριχωτό της κεφαλής ή στη φαβορίτα λόγω των ραμμάτων. Διορθώνεται μόνο του σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

  Νέκρωση δέρματος: συνήθως πίσω και κάτω από το αυτί. Ίσως χρειαστεί μικρή διορθωτική επέμβαση.

  Χρωματικές διαταραχές δέρματος: λόγω εκτεταμένων εκχυμώσεων.

  Χρειάζεται περιποίηση του δέρματος με ειδικές κρέμες.

  Face Lifting

  Μετεγχειρητικές Οδηγίες: Μετά από επέμβαση Ανόρθωσης Προσώπου και Λαιμού