Πλαστικοί Χειρουργοί Αθήνα

  Βλεφαροπλαστική

  Η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που αφαιρεί το χαλαρό και περίσσιο δέρμα των άνω βλεφάρων αλλά και τις σακούλες στα κάτω βλέφαρα . Οι σακούλες των κάτω βλεφάρων είναι ένας συνδυασμός περίσσειας δέρματος και πρόπτωσης λίπους. Αυτό μπορεί να κάνει τα μάτια να φαίνονται γερασμένα, κουρασμένα ή «φουσκωμένα». Οι ηλικιωμένοι έχουν συνήθως επιπλέον δέρμα με ρυτίδες, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερο λίπος χωρίς ρυτίδες.

  Η επέμβαση εν συντομία

  Η βλεφαροπλαστική στα άνω βλέφαρα, εκτελείται με τομή στην πτυχή του βλεφάρου, συνήθως με τοπική αναισθησία. Από εκεί αφαιρείται το ανεπιθύμητο επιπλέον δέρμα και τυχόν περίσσεια λίπους. Στο κάτω βλέφαρο, η τομή είναι ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες ή στο εσωτερικό του βλεφάρου. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη σχέση λίπους και δέρματος. Αν δηλ. υπάρχει κυρίως λίπος και όχι περίσσεια δέρματος, το λίπος αφαιρείται εσωτερικά χωρίς τομή στο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται εκτός από τοπική αναισθησία και μέθη ή, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και το ιστορικό του ασθενούς, ακόμα και γενική αναισθησία.

  Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούμε ειδικές αυτοκόλλητες γάζες που προστατεύουν από το οίδημα και τις εκχυμώσεις για δύο 24ωρα. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 ημέρες.   

  Τομές

  Η βλεφαροπλαστική γίνεται με τομές σε φυσικές πτυχές. Οι τομές αυτές στα βλέφαρα επουλώνονται εξαιρετικά καλά και δεν φαίνονται. Η χρήση σκιάς ματιών και μάσκαρας, καθιστά ευκολότερο να κρυφτούν τα σημάδια, κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Αν και λίγο ροζ αρχικά, γρήγορα σβήνουν σε λευκό. Οι περισσότεροι ασθενείς αποκτούν πολύ καλής ποιότητας ουλές με την πάροδο του χρόνου.

  Φάρμακα /Κάπνισμα

  Η βλεφαροπλαστική χρειάζεται, όπως κάθε επέμβαση, σωστή προετοιμασία. Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. 

  Αν είστε καπνιστής, δοκιμάστε να σταματήσετε το κάπνισμα για 4 εβδομάδες πριν και 4 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Εναλλακτικά, θα μπορείτε να μειώσετε σε 5 τα τσιγάρα ημερησίως, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες των επιπλοκών (εκχυμώσεις, οίδημα, ελλιπής επούλωση).

  Θα ήταν χρήσιμο στην πρώτη συνάντηση να υπάρχει μια λίστα με τα συνταγογραφημένα φάρμακα που λαμβάνετε. Αυτά ίσως  πρέπει να διακοπούν ή να μεταβληθεί ο τρόπος λήψης τους για μερικές ημέρες. Επίσης σταματούμε κάθε σκεύασμα ομοιοπαθητικό ή φυτικής προέλευσης αλλά και ασπιρίνη για 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση και αντιφλεγμονώδη για 3 ημέρες πριν την επέμβαση. 

  Επιπλοκές

  Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συχνές επιπλοκές. Υπάρχουν όμως και άλλες που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία. 

  Εκχύμωση-αιμάτωμα: ελαχιστοποιούνται με την ανύψωση της κεφαλής στον ύπνο και τη χρήση παγοκύστεων μετεγχειρητικά. Απαραίτητο επίσης η αποφυγή άθλησης και έντονης εργασίας.

  Μαύροι κύκλοι: λόγω διάχυσης αιμοσφαιρίνης από την εκχύμωση. Ειδικές κρέμες βοηθούν στην αποφυγή τους.

  Επιμόλυνση: σπάνια γιατι συνταγογραφούνται αντιβιοτικά προληπτικά.

  ΒλεφαροπλαστικήΔιάσπαση τραύματος: συνήθως λόγω εκχύμωσης ή συνακόλουθων νόσων. Διορθώνεται με τοπική περιποίηση ή μικρή επανασυρραφή.

  Κύστεις-έγκλειστα: κυρίως λόγω των ραμμάτων. Αφαιρούνται με λεπτή βελόνα.

  Χύμωση: Είναι λεμφοίδημα του επιπεφυκότα. Με κολλύριο τοπικού αναισθητικού διορθώνεται εύκολα.

  Επιφορά: Αυξημένη δακρύρροια. Συνήθως αυτοϊάται σε λίγες ημέρες. 

  Λαγόφθαλμος: όταν το άνω βλέφαρο δεν σφραγίζει πλήρως στο κλείσιμο. Συνήθως διορθώνεται με μασάζ ή σε σοβαρές περιπτώσεις με μικρή επανεπέμβαση.

  Εκτρόπιο: λόγω οιδήματος ή υπερβάλλουσας αφαίρεσης δέρματος. Σε μικρό βαθμό διορθώνεται με μασάζ. Σε σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται επανεπεμβάσεις συνήθως μεγαλύτερης έκτασης. 

   

  Βλεφαροπλαστική

  Μετεγχειρητικές Οδηγίες: Μετά από επέμβαση Βλεφαροπλαστικής