Μετά από επέμβαση Ανόρθωσης Προσώπου και Λαιμού

  Η επέμβαση διαρκεί 2-3 ώρες συνήθως, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.Προεγχειρητικός έλεγχοςΟ προεγχειρητικός έλεγχος θα γίνει στο νοσοκομείο ή αλλού κατόπιν συνεννόησης.ΦάρμακαΘα προμηθευτείτε αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα για το σπίτι. Τα αντίστοιχα φάρμακα θα σας χορηγηθούν στο χειρουργείο κατά την επέμβαση και εσείς θα τα συνεχίσετε μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο.

  Παραμονή στο νοσοκομείο

  Συνήθως φεύγετε αυθημερόν ή περιστασιακά,μένετε μία νύχτα.

  Επίδεσμοι

  Όταν ξυπνήσετε θα έχετε απλούς επίδεσμους και δεν θα μπορείτενα δείτε καλά το πρόσωπό σας. Οι επίδεσμοι θα αλλαχτούν σε 1-2 ημέρες και θα χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό κορσέ για 1-2 εβδομάδες. Μικρά αυτοκόλλητα στα τραύματα θα φύγουν με το μπάνιο σας.

  Καθαριότητα

  Πλύσιμο στο λουτρό ή ντους, θα ξεκινήσει μόλις αφαιρεθούν οι γάζες και οι παροχετεύσεις, σε 1-2 ημέρες. Στο μπάνιο σας σιγά σιγά θα ξεκινήσετε μασάζ με τον αφρό για να επανέλθετε γρήγορα στην καθημερινότητά σας.

  Παροχετεύσεις

  Μπορεί να χρειαστούν για 24 ώρες. Χρησιμοποιούνται για να βγεί προς τα έξω κάθε ανεπιθύμητο υγρό μετά την επέμβαση.

  Ράμματα

  Θα αφαιρεθούν σε 5-6 ημέρες.

  Ειδικό Κορσέ

  Στην 1η αλλαγή, σε 1-2 ημέρες, θα φορέσετε ένα μαλακό κορσέ στο μέγεθος του προσώπου σας. Θα χρειαστεί να το φορέσετε, για να κρατήσει το δέρμα στη νέα του θέση, για 1-2 εβδομάδες συνεχώς και για ακόμα 2 εβδομάδες μόνο το βράδυ.

  Χρόνος εκτός εργασίας

  Επιτρέψτε 1-2 εβδομάδες εκτός εργασίας. Η επάνοδος είναι ποικίλη στους διάφορους ασθενείς και μεγάλο ρόλο παίζει η ένταση στη δουλειά σας. Σε χειρωνακτική εργασία πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

  Αθλητικές δραστηριότητες

  Μπορείτε να ξεκινήσετε απλές καθημερινές εργασίες εντός της εβδομάδας αλλά στο γυμναστήριο μπορείτε να αθληθείτε περίπου σε 1 μήνα. Αυτοί οι χρόνοι φυσικά, είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται από τις αντοχές του κάθε ασθενούς, και μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

  Μετεγχειρητικές οδηγίες

  Την 1η εβδομάδα θα πρέπει να ξεκινήσετε σιγά σιγά και να δώσετε ευκαιρία στον εαυτό σας να επανέλθει. Δεν πρέπει να φροντίζετε μικρά παιδιά ή να κάνετε δουλειές στο σπίτι χωρίς βοήθεια.

  Την 2η εβδομάδα μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε περισσότερα όπως ελεύθερο περπάτημα, ψώνια κ.λπ. Εάν όλες οι πληγές είναι υγιείς μπορείτε να αυξάνετε τη δραστηριότητά σας όσο νιώθετε καλά.

  Στο τέλος της 4ης εβδομάδας θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε τα πάντα.

  Αποκατάσταση και τελικό αποτέλεσμα

  Θα πρέπει να αναμένετε κάποιους μώλωπες και σχετικό οίδημα στο πρόσωπο και το λαιμό,για περίπου 1-2 εβδομάδες. Το πρόσωπο και ο λαιμός, θα είναι ελαφρώς οιδηματώδη και σταδιακά θα βελτιωθείτε, μέχρι πλήρους αποθεραπείας.

  Οδήγηση

  Αν και μπορεί να αισθανθείτε ικανοί να οδηγήσετε από την πρώτη εβδομάδα, καλό είναι να περιμένετε τις 3-4 πρώτες εβδομάδες και να οδηγήσετε μόνο όταν θα είστε χωρίς περιορισμούς.

  Παρακολούθηση

  Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, θα είμαστε σε επαφή μέσω τηλεφώνου. Θα σας ελέγξω για αλλαγή των επιδέσμων την 2η ή 3η ημέρα και στο τέλος της 1ης εβδομάδας, για αφαίρεση των ραμμάτων. Μία ακόμα φορά στις 4 εβδομάδες για φωτογράφηση και τελικές οδηγίες.

  Πιθανές επιπλοκές

  Αυτή είναι μια συνηθισμένη επέμβαση με μεγάλη επιτυχία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε τι μπορεί να πάει στραβά. Οι πιθανές επιπλοκές αναφέρονται παρακάτω.

  Απώλεια δέρματος: Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και παρουσιάζεται όταν η παροχή αίματος στο δέρμα είναι ανεπαρκής. Οι κίνδυνοι είναι αν το δέρμα τραβιέται πάρα πολύ σφιχτά (ως εκ τούτου αποφεύγεται πάντα) και σε ασθενείς οι οποίοι είναι βαρείς καπνιστές.

  Αλλαγμένη αίσθηση του δέρματος: Αυτό είναι κοινή αρχικά μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά για την πλειοψηφία των ασθενών η αίσθηση θα επιστρέψει σε λίγες εβδομάδες.

  Αλλαγμένη θέση στο αυτί: Αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο, αλλά μπορεί να διορθωθεί με τοπική αναισθησία.

  Μικρές περιοχές ασυμμετρίας: Η ίδια επέμβαση θα εκτελεστεί και στις δύο πλευρές. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος για μικρές διαφορές στην επιφάνεια του δέρματος και στις δύο πλευρές. Αυτά μπορούν να διορθωθούν με τοπική αναισθησία.

  Ουλές: Η ποιότητα των ουλών διαφέρουν μεταξύ των ασθενών.

  Διάσταση ουλών: Αν και ασυνήθιστο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της επούλωσης τραύματος και χειρότερη ποιότητα της ουλής.

  Αιμορραγία: Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να συλλεγεί κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα την άμεση επιστροφή στο χειρουργείο για την απομάκρυνσή του. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο πρώτο 24ωρο μετά την εγχείρηση σε περίπου 1% των ασθενών.

  Μόλυνση: Αρκετά ασυνήθιστο, αλλά αν συμβεί θα χρειαστούν αντιβιοτικά.

  Τραυματισμός νεύρων: Τραυματισμός του προσωπικού νεύρου είναι πολύ ασυνήθιστο αλλά μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση των μυών του προσώπου. Οι πιο κοινές περιοχές που έχουν πληγεί είναι το φρύδι και η γωνία του στόματος. Εάν αυτό συμβεί, θα διορθωθεί από μόνο του για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μέσα σε 2-3 μήνες.

  Γενικές επιπλοκές: λοιμώξεις στο θώρακα, θρόμβοι αίματος στα κάτω άκρα ή στα πνευμόνια (Φλεβοθρόμβωση ή Πνευμονική Εμβολή). Αν και σπάνια, είναι σημαντικό να αποφευχθούν με την παύση του καπνίσματος, τον περιορισμό του βάρους και άμεση κινητοποίηση, το συντομότερο δυνατό μετά την επέμβαση.

  Εάν αντιμετωπίσετε παρενέργειες που σας απασχολούν παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας .

  Μετά από επέμβαση Ανόρθωσης Προσώπου και Λαιμού