Πλαστικοί Χειρουργοί Αθήνα

  Ανόρθωση Στήθους

  Η ανόρθωση στήθους (μαστοπηξία) είναι η επέμβαση που ανορθώνει τη θηλή και όλο το μαστό, σε σωστή θέση στο θώρακα. Όταν είστε ευχαριστημένη με το μέγεθος του στήθους σας αλλά το στήθος είναι πεσμένο ή η θηλή κοιτάει προς τα κάτω, τότε η ανόρθωση στήθους είναι η κατάλληλη επέμβαση για σας. Η πτώση της θηλής και του μαστού μπορεί να οφείλεται σε θηλασμό ή στην ηλικία ή σε μεγάλη απώλεια βάρους. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η ανόρθωση μπορεί να συνδυαστεί με αυξητική (χρήση ενθεμάτων) για αύξηση του μεγέθους.

  Η επέμβαση εν συντομίαΑνόρθωση Στήθους

  Η ανόρθωση στήθους γίνεται με ειδικές τεχνικές που διατηρούν τη λειτουργία του στήθους (θηλασμός, αισθητικότητα). Η θηλή σηκώνεται σε μια νέα θέση και διατηρείται σε μια νησίδα ιστών. Αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και το υπόλοιπο στήθος ανασχηματίζεται με εσωτερικά ράμματα, με αποτέλεσμα ένα σηκωμένο και σφριγηλό στήθος. Δεν αφαιρείται καθόλου μαστός, απλά ανατοποθετούνται οι ιστοί στη σωστή τους θέση, προς όφελος του σχήματος. Η ανόρθωση στήθους διαφέρει τεχνικά από χειρουργό σε χειρουργό αλλά εγώ προτιμώ την «κάθετη» μέθοδο που δεν αφήνει καθόλου οριζόντια τομή, ώστε τα σημάδια να είναι πολύ λιγότερα από τις υπόλοιπες τεχνικές, τύπου «ανεστραμμένης άγκυρας». 

  Ένα αθλητικό σουτιέν θα διατηρήσει το στήθος στη νέα του θέση για 4-6 εβδομάδες. Ίσως υπάρχουν παροχετεύσεις (ανάλογα με την κάθε περίπτωση) για 2-3 ημέρες και χρειάζεται αποχή από αθλητική δραστηριότητα για 4 εβδομάδες. Για 3-6 μήνες το νέο στήθος θα αντιδρά διαφορετικά στην έμμηνο ρύση, μέχρι να συνηθίσετε στη νέα κατάσταση. 

  Σε 6 μήνες θα απαιτηθεί μια μαστογραφία ή MRI για χαρτογράφηση του νέου μαστού. Αυτή η εικόνα θα είναι η βάση σύγκρισης κάθε μετέπειτα εξέτασης.

  Τομές

  Τα σημάδια θα εξαρτηθούν από την τεχνική που χρησιμοποιείται. Τείνουν να είναι αρκετά καφέ κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες, γίνονται ροζ στους επόμενους 3 μήνες και στη συνέχεια οι τομές ξεθωριάζουν και γίνονται λευκές. Η χρήση ειδικού laser αλλά και ειδικών ταινιών και γέλης σιλικόνης θα βοηθήσουν πάρα πολύ. Οι περισσότερες από τις ασθενείς θα έχουν πολύ καλής ποιότητας ουλές στη διάρκεια του χρόνου. Οι ουλές από άλλες πληγές δίνουν μια σχετικά καλή ένδειξη για το πως θα ωριμάσουν στο στήθος.

  Φάρμακα και κάπνισμα

  Η ανόρθωση στήθους χρειάζεται σωστή προετοιμασία, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση. 

  Είναι πάντοτε καλύτερο εάν δεν καπνίζετε. Εάν είστε καπνιστής προσπαθήστε να σταματήσετε το κάπνισμα για 4 εβδομάδες πριν και 4 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν μπορέσετε να σταματήσετε το κάπνισμα, θα μπορέσετε σίγουρα να μειώσετε σε 5 τα τσιγάρα που καπνίζετε ημερησίως, πράγμα που θα μειώσει τις πιθανότητες των επιπλοκών (μελανιές, εκχυμώσεις, οίδημα) σημαντικά.

  Μην λαμβάνετε φάρμακα φυτικής προέλευσης περίπου 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή για 3 ημέρες μετά (arnica κλπ. ). Επίσης να αποφύγετε ασπιρίνη (salospir), 7-10 ημέρες προεγχειρητικά, και αντιφλεγμονώδη 3-4 ημέρες προεγχειρητικά.

  Επιπλοκές

  Οι παρακάτω είναι οι πιο συχνές αλλά υπάρχουν και άλλες που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία.

  Ύγρωμα /Αιμάτωμα: συλλογή ορού ή αίματος συνήθως κατά τη 2η-4η εβδομάδα. Απαιτείται αναρρόφηση δια βελόνης ή παροχέτευση.

  Αιμορραγία: χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση 

  Επιμόλυνση: πάντα δίνονται προληπτικά αντιβιοτικά αλλά μπορεί να δημιουργηθούν μικροκύστεις/μικροαποστημάτια στη θέση των ραμμάτων.

  Αιμωδία/υπαισθησία θηλής: συνήθως η αισθητικότητα επανέρχεται σε μερικές εβδομάδες.

  Δύσμορφες ουλές: προλαμβάνεται με χρήση ειδικού laser αλλά και ειδικών ταινιών και γέλης σιλικόνης.

  Ασυμμετρία/Λάθος θέση θηλής: χρειάζεται σωστές προεγχειρητικές μετρήσεις αλλά αν συμβεί διορθώνεται εύκολα με λίγη τοπική αναισθησία.

  Ανόρθωση Στήθους

  Μετεγχειρητικές Οδηγίες: Μετά από επέμβαση Ανόρθωσης Στήθους

  Φωτογραφίες Πριν και Μετά

  Ανόρθωση ΣτήθουςΑνόρθωση Στήθους

  Ανόρθωση ΣτήθουςΑνόρθωση Στήθους

  Ανόρθωση ΣτήθουςΑνόρθωση Στήθους