Πλαστικοί Χειρουργοί Αθήνα

  Μειωτική Στήθους

  Μειωτική Στήθους

  Η μειωτική στήθους χρησιμοποιείται για τη μείωση του μεγέθους μεγάλων και βαρέων μαστών. Τα μεγάλα και βαριά στήθη είναι αιτία ενοχλήσεων στον αυχένα και τη ράχη, προκαλούν έντονα δερματολογικά προβλήματα όπως παράτριμμα εκεί όπου οι μαστοί ακουμπούν στην κοιλιά ή κόψιμο και ερεθισμό του δέρματος στον ώμο όπου ακουμπά το σουτιέν αλλά και δυσκολίες με την επιλογή των ρούχων και τις αθλητικές δραστηριότητες.

  Η επέμβαση εν συντομία

  Η θηλή σηκώνεται σε μια νέα θέση και διατηρείται σε μια νησίδα ιστών. Αφαιρείται η περίσσεια μαστικού αδένα και δέρματος και το υπόλοιπο ανασχηματίζεται με εσωτερικά ράμματα, με αποτέλεσμα ένα μικρότερο και ανασηκωμένο στήθος. Η τεχνική διαφέρει από χειρουργό σε χειρουργό αλλά εγώ προτιμώ την «κάθετη» μέθοδο που δεν αφήνει καθόλου οριζόντια τομή ώστε τα σημάδια να είναι πολύ λιγότερα από τις υπόλοιπες τεχνικές τύπου «ανεστραμμένης άγκυρας». 

  Θα φορέσετε αμέσως αθλητικό σουτιέν ώστε να υποστηρίζεται το στήθος και να βοηθηθεί στο νέο σχήμα του. Θα έχετε ίσως παροχετεύσεις για 2-3 ημέρες για να συλλέγονται τα υγρά που βγαίνουν στο τραύμα. Δεν θα υπάρχει πόνος και θα πρέπει να λείψετε από την εργασία σας περίπου 1 εβδομάδα. Αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσετε σε 4-6 εβδομάδες. Για 3-6 μήνες το νέο στήθος θα αντιδρά διαφορετικά στην έμμηνο ρύση μέχρι να συνηθίσετε στη νέα κατάσταση.

  Σε 6 μήνες θα απαιτηθεί μια μαστογραφία ή MRI για χαρτογράφηση του νέου μαστού. Αυτή η εικόνα θα είναι η βάση σύγκρισης κάθε μετέπειτα εξέτασης.

  Τομές

  Τα σημάδια θα εξαρτηθούν από την τεχνική που χρησιμοποιείται. Τείνουν να είναι αρκετά καφέ κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες, γίνονται ροζ στους επόμενους 3 μήνες και στη συνέχεια ξεθωριάζουν και γίνονται λευκές. Η χρήση ειδικού laser αλλά και ειδικών ταινιών και γέλης σιλικόνης θα βοηθήσουν πάρα πολύ. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς θα έχουν πολύ καλής ποιότητας ουλές στη διάρκεια του χρόνου. Οι ουλές από άλλες πληγές δίνουν μια σχετικά καλή ένδειξη για το πως θα ωριμάσουν στο στήθος.

  Φάρμακα και κάπνισμα

  Η μειωτική στήθους χρειάζεται σωστή προετοιμασία, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση. 

  Είναι πάντοτε καλύτερο εάν δεν καπνίζετε. Εάν είστε καπνιστής προσπαθήστε να σταματήσετε το κάπνισμα για 4 εβδομάδες πριν και 4 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν μπορέσετε να σταματήσετε το κάπνισμα, θα μπορέσετε σίγουρα να μειώσετε σε 5 τα τσιγάρα που καπνίζετε ημερησίως, πράγμα που θα μειώσει τις πιθανότητες των επιπλοκών (μελανιές, εκχυμώσεις, οίδημα) σημαντικά.

  Μην λαμβάνετε φάρμακα φυτικής προέλευσης περίπου 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή για 3 ημέρες μετά (arnica κλπ. ). Επίσης να αποφύγετε ασπιρίνη (salospir), 7-10 ημέρες προεγχειρητικά, και αντιφλεγμονώδη 3-4 ημέρες προεγχειρητικά.

  Επιπλοκές

  Οι παρακάτω είναι οι πιο συχνές αλλά υπάρχουν και άλλες που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία. 

  Ύγρωμα /Αιμάτωμα: συλλογή ορού ή αίματος συνήθως κατά τη 2η-4η εβδομάδα. Απαιτείται αναρρόφηση δια βελόνης ή παροχέτευση.

  Αιμορραγία: χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και επανεπέμβαση.

  Επιμόλυνση: πάντα δίνονται προληπτικά αντιβιοτικά αλλά μπορεί να δημιουργηθούν μικροκύστεις/μικροαποστημάτια στη θέση των ραμμάτων.

  Αιμωδία/υπαισθησία θηλής: συνήθως η αισθητικότητα επανέρχεται σε μερικές εβδομάδες.

  Δύσμορφες ουλές: προλαμβάνεται με χρήση ειδικού laser αλλά και ειδικών ταινιών και γέλης σιλικόνης.

  Ασυμμετρία/Λάθος θέση θηλής: χρειάζεται σωστές προεγχειρητικές μετρήσεις αλλά αν συμβεί διορθώνεται εύκολα με λίγη τοπική αναισθησία.

  Παραμονή μεγάλου στήθους: μετά από συντηρητική αφαίρεση μαστικού αδένα. Ανάλογα με την περίπτωση ίσως χρειαστεί επανεπέμβαση.

  Νέκρωση θηλής: διεθνώς 2,5-3,5% και χωρίς να υπάρχει σαφής αιτιολογία. Συμβαίνει κάθε φορά με άλλη βαρύτητα και θα γίνει αποκατάσταση της θηλής σε εύχερο χρόνο.

  Προβλήματα επούλωσης/απώλεια δέρματος: συνήθως αντιμετωπίζονται συντηρητικά με αλλαγές και περιποίηση τραύματος.

  Μειωτική Στήθους

  Μετεγχειρητικές Οδηγίες: Μετά από επέμβαση Μειωτικής Στήθους

  Φωτογραφίες Πριν και Μετά