Ρινοπλαστική (Πλαστική Μύτης)

  Ρινοπλαστική (Πλαστική Μύτης)

  Η Ρινοπλαστική (Πλαστική Μύτης) είναι η επέμβαση που διορθώνει τις ανωμαλίες σχήματος της μύτης. Η Λειτουργική Ρινοπλαστική (Πλαστική Μύτης) διορθώνει και τις ανωμαλίες του εσωτερικού της μύτης, που εμποδίζουν τη ρινική αναπνοή. Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι η μύτη τους δεν είναι ιδανική, γιατί παρουσιάζει μικρή ή μεγάλη καμπούρα. Άλλοι διαπιστώνουν ότι η μύτη τους είναι μακριά ή μεγάλη ή χοντρή. Επίσης, η μύτη μπορεί να είναι στραβή από παλιό χτύπημα ή να είναι στραβή εσωτερικά (σκωλίωση ρινικού διαφράγματος) και να μην επιτρέπει την αναπνοή. Στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να συνυπάρχουν πονοκέφαλοι, συχνές ρινίτιδες ή και έντονο ροχαλητό στον ύπνο.

  Η επέμβαση  εν συντομία

  Η ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) συνήθως διενεργείται με τομές στο εσωτερικό της μύτης. Ανάλογα με την αιτία της ρινικής δυσχέρειας πρώτα διορθώνω το διάφραγμα ή και τις κόγχες ή και τις “ρινικές βαλβίδες” (περιοχές που προκαλούν δυσχέρεια αναπνοής και χρειάζονται εσωτερική στήριξη). Η τεχνική που ακολουθώ, χαρακτηρίζεται από τη χρήση εσωτερικών μοσχευμάτων για να κρατηθούν ανοιχτοί οι αεραγωγοί και γίνεται με ελάχιστους χειρισμούς ώστε να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου οίδημα μετεγχειρητικά. Κατόπιν διορθώνω το σχήμα της μύτης με βάση την προεγχειρητική ανάλυση του προσώπου του ασθενούς. Στο τέλος τοποθετούνται εσωτερικοί νάρθηκες από μαλακή σιλικόνη έως την πλήρη επούλωση των ιστών οπότε και αφαιρούνται εύκολα και ανώδυνα. Ένας μικρός μεταλλικός νάρθηκας προστατεύει τη μύτη εξωτερικά για μία εβδομάδα.

  Ανώδυνη ρινοπλαστική

  Η ανώδυνη ρινοπλαστική επιτυγχάνεται διότι οι ιστοί καταπονούνται το ελάχιστο δυνατόν, σύμφωνα με την αρχή των ελάχιστων χειρισμών (no touch no pain). Mε τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων αλλά και με τη χορήγηση φαρμάκων νέας γενιάς, ο ασθενής θα ξυπνήσει μετά την επέμβαση χωρίς να νιώθει καθόλου πόνο. 

  Ουλές

  Στη ρινοπλαστική (πλαστική μύτης), δεν υπάρχουν εμφανείς τομές. Όλες οι τομές είναι εσωτερικές και δεν φαίνονται. Ακόμα και όταν χρειαστεί εξωτερική τομή στη στυλίδα (το κομμάτι που χωρίζει τα δύο ρουθούνια), δεν φαίνεται.

  Ρινοπλαστική (Πλαστική Μύτης)Φωτογράφηση

  Οι φωτογραφίες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επέμβασης.

  Προεγχειρητικά γίνεται έλεγχος του σχήματος της μύτης και με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων στο tablet ή στο computer, κάνουμε ένα πλάνο επέμβασης απόλυτα εξατομικευμένο.

  Φωτογραφίες λαμβάνονται και μετεγχειρητικά, για συγκριτικά αποτελέσματα.

  Φάρμακα και κάπνισμα

  Και στη ρινοπλαστική (πλαστική μύτης), όπως σε κάθε επέμβαση, θα ληφθεί το ιατρικό ιστορικό. 

  Είναι πάντοτε καλύτερο εάν δεν καπνίζετε. Εάν είστε όμως καπνιστής προσπαθήστε να σταματήσετε το κάπνισμα για 4 εβδομάδες πριν και 4 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν μπορέσετε να σταματήσετε το κάπνισμα, θα μπορέσετε σίγουρα να μειώσετε σε 5 τα τσιγάρα που καπνίζετε ημερησίως, πράγμα που θα μειώσει τις πιθανότητες των επιπλοκών (μελανιές, εκχυμώσεις, οίδημα) σημαντικά.

  Επίσης να αποφύγετε ασπιρίνη (salospir), 7-10 ημέρες προεγχειρητικά, και αντιφλεγμονώδη 3-4 ημέρες προεγχειρητικά. Μην λαμβάνετε φάρμακα φυτικής προέλευσης περίπου 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή για 3 ημέρες μετά (arnica, βιταμίνες κλπ. ). 

  Επιπλοκές

  Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συχνές επιπλοκές. Υπάρχουν όμως και άλλες που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία. 

  Επιφανειακές δυσμορφίες- διαταραχές σχήματος: λόγω των καταγμάτων ή λόγω μετακίνησης των μοσχευμάτων ή των χόνδρων. Ίσως χρειαστεί επανεπέμβαση ή διόρθωση με χρήση ενέσιμων υλικών (υαλουρονικού οξέος κτλ.).

  Ατροφία δέρματος- κοκκιώματα- ευρυαγγείες: λόγω ερεθισμού του δέρματος.

  Ρινόρροια: συνήθως λόγω αγγειοκινητικής ρινίτιδος ή συνυπάρχουσας αλλεργίας. Συνήθως υφίεται μόνη της.

  Επιμολύνσεις: σπάνια αφού πάντα δίνουμε αντιβιοτικά μετεγχειρητικά.

  Αναπνευστική δυσχέρεια: είτε λόγω οιδήματος κογχών είτε λόγω επανασκωλίωσης του διαφράγματος. Ίσως απαιτηθεί επανεπέμβαση μικρής έκτασης.

  Διαταραχές επούλωσης: συνήθως λόγω συνυπαρχουσών παθήσεων ή καπνίσματος.

  Αιμάτωμα- εκχύμωση: αιμάτωμα στο διάφραγμα που μπορεί να προκαλέσει νέκρωση βλεννογόνου και οπή διαφράγματος (συνήθως ασυμπτωματική)-εκχύμωση στο δέρμα των βλεφάρων προκαλεί παροδικές χρωματικές διαταραχές (μαύρους κύκλους).

  Υπαισθησία- αναισθησία- καυσαλγία: λόγω τρώσης των επιφανειακών ή και εν τω βάθει νεύρων. Η αίσθηση επανέρχεται μετά από εβδομάδες ή μήνες.

   

  Ρινοπλαστική (Πλαστική Μύτης)

  Μετεγχειρητικές Οδηγίες: Μετά από επέμβαση Ρινοπλαστικής 
  
  

  Φωτογραφίες Πριν και Μετά

  rinoplastiki-1a_thumbrinoplastiki-2a_thumbrinoplastiki-3a_thumbrinoplastiki-4a_thumbrinoplastiki-8a_thumbrinoplastiki-6a_thumbrinoplastiki-5a_thumbrinoplastiki-7a_thumb