Περιτομή (Φίμωση)

  Περιτομή (Φίμωση)

  Περιτομή ονομάζεται η εκτομή/αφαίρεση της περίσσειας ή πτύχωσης του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους, του εξωτερικού ανδρικού γεννητικού οργάνου. Η περιτομή συνδέεται κυρίως με τη θρησκεία και εφαρμόζεται σε πολλά νεογέννητα, κυρίως στην εβραϊκή και στη μουσουλμανική θρησκεία, όπου οι γονείς οφείλουν να περιτέμνουν τα άρρενα βρέφη τους, σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες. Η συμβολική αυτή πράξη συνδέεται άμεσα με την κοινωνική σημασία του πέους, κατά το δόγμα των παραπάνω θρησκειών.Η περιτομή εξυπηρετεί κατά μία άποψη λόγους υγιεινής: με την αφαίρεση της πόσθης μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από τη συσσώρευση μικροοργανισμών ή ξένων σωμάτων (σκόνης, σμήγματος κλπ.). Έχει αναφερθεί ότι η περιτομή συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες μόλυνσης με HIV (ο ιός του AIDS) και HPV (ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων και αίτιος εμφάνισης κονδυλωμάτων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).Η περιτομή γίνεται απαραίτητη ιατρικά, όταν το πέος υφίσταται επανειλημένες φλεγμονές όπως βαλανοποσθίτιδες ή μυκητιάσεις, ή λόγω μικροτραυματισμών που προκαλούν σταδιακή στένωση του δέρματος ή και σε διάφορα, αυτοάνοσα κυρίως, νοσήματα.

  Η επέμβαση εν συντομία

  Υπό τοπική, συνήθως, αναισθησία διατέμνεται η περίσσεια της ακροποσθίας (το δέρμα που καλύπτει την άκρη του πέους) και ράβεται, ώστε να παραμένει συνέχεια ακάλυπτο το τελικό άκρο του πέους (η πόσθη). Θα καλυφθεί η περιοχή με γάζες που θα αφαιρεθούν από τον ασθενή την επόμενη ημέρα.

  Περιτομή (Φίμωση)Παραμονή στο νοσοκομείο

  Η επέμβαση έχει διάρκεια έως 1 ώρα και δεν απαιτεί παραμονή. Μετά το τέλος της επέμβασης, μπορείτε να φύγετε αμέσως.

  Τομές

  Οι τομές είναι συνήθως κρυμμένες σε μια πτυχή του δέρματος κάτω από την πόσθη. Μετά από λίγο καιρό, δεν θα φαίνεται σχεδόν τίποτα.

  Ράμματα

  Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση.

  Μετεγχειρητική καταπόνηση

  Χρειάζεται ξεκούραση για 1-2 24ωρα και αποχή από σεξουαλικές δραστηριότητες για περίπου 3 εβδομάδες.

  Υγιεινή

  Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης, επιτρέπεται το καθημερινό μπάνιο με νερό και επιβάλλεται καλό στέγνωμα.

  Φάρμακα

  Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνεται κανένα ομοιοπαθητικό ή φυτικής προέλευσης φάρμακο 7-10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή για 3 ημέρες μετά. Επίσης αποφεύγεται η ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη δισκία. Θα ήταν χρήσιμη μια λίστα με τα συνταγογραφημένα φάρμακα για την προεγχειρητική εκτίμησή σας.

  Περιτομή (Φίμωση)