Διάρκεια επέμβασηςΗ επέμβαση διαρκεί περίπου 2-3 ώρες, ανάλογα με την ανάγκη για διόρθωση της αναπνευστικής δυσχέρειας.Προεγχειρητικός έλεγχοςΟ προεγχειρητικός έλεγχος θα γίνει στο νοσοκομείο ή αλλού κατόπιν συνεννόησης.

  ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ και Φάρμακα

  Θα προμηθευτείτε αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα για το σπίτι. Τα αντίστοιχα φάρμακα θα σας χορηγηθούν στο χειρουργείο κατά την επέμβαση και εσείς θα τα συνεχίσετε μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο.

  Παραμονή στο νοσοκομείο

  Συνήθως είστε σε θέση να φύγετε αυθημερόν, αλλά σε επιλεγμένα περιστατικά, μπορεί να γίνει συνεννόηση για παραμονή μία νύχτα.

  Επίδεσμοι/Γυψονάρθηκας

  Όταν ξυπνήσετε θα έχετε μία απλή γάζα μπροστά στα ρουθούνια και ένα μικρό μεταλλικό νάρθηκα πάνω στη μύτη. Θα έχετε επίσης ένα μικρό εσωτερικό νάρθηκα από σιλικόνη για να προστατεύεται το χειρουργημένο διάφραγμα. Η γάζα θα αλλάζεται από εσάς όσο λερώνεται με ορροαιματηρά υγρά (2-3 ημέρες) και ο μεταλλικός νάρθηκας θα αφαιρεθεί από εμένα σε 5-7 ημέρες. Ο εσωτερικός νάρθηκας θα αφαιρεθεί σε 1-3 εβδομάδες και δεν πονάει καθόλου κατά την αφαίρεσή του.

  Καθαριότητα

  Θα καθαρίζετε μόνοι σας το χείλος των ρουθουνιών με βαμβάκι (μπατονέτες) και οξυζενέ, απαλά μέχρι να φύγει το ξεραμένο αίμα που ίσως υπάρχει. Επίσης θα πλένετε εσωτερικά τη μύτη με φυσιολογικό ορρό. Θα προμηθευτείτε Physiomere και θα το χρησιμοποιείτε 2-3 φορές ημερησίως, χωρίς να φυσάτε τη μύτη σας.

  Χρόνος εκτός εργασίας

  Επιτρέψτε 1 εβδομάδα τουλάχιστον εκτός εργασίας. Η επάνοδος είναι ποικίλη στους διάφορους ασθενείς και μεγάλο ρόλο παίζει η ένταση στη δουλειά σας. Σε χειρωνακτική εργασία πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

  Αθλητικές δραστηριότητες

  Μπορείτε να ξεκινήσετε απλές καθημερινές εργασίες εντός της εβδομάδας αλλά στο γυμναστήριο μπορείτε να αθληθείτε περίπου σε 1 μήνα. Αυτοί οι χρόνοι φυσικά, είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται από τις αντοχές του κάθε ασθενούς, και μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

  Μετά από επέμβαση Ρινοπλαστικής

  ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ και Μετεγχειρητικές οδηγίες

  Την 1η εβδομάδα θα πρέπει να ξεκινήσετε σιγά σιγά και να δώσετε ευκαιρία στον εαυτό σας να επανέλθει. Δεν πρέπει να φροντίζετε μικρά παιδιά ή να κάνετε δουλειές στο σπίτι χωρίς βοήθεια.

  Την 2η εβδομάδα μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε περισσότερα όπως ελεύθερο περπάτημα, ψώνια κ.λπ. Θα κάνετε μασάζ με κρέμα για να βοηθήσετε να ξεπρηστεί η μύτη σας.

  Στο τέλος της 4ης εβδομάδας θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε τα πάντα.

  Οίδημα, Αποκατάσταση και τελικό αποτέλεσμα

  Θα πρέπει να αναμένετε κάποιους μώλωπες και σχετικό οίδημα στη μύτη. Αυτό ίσως διαρκέσει 3-4 εβδομάδες. Θα έχετε ένα καλό σχήμα αμέσως, αλλά θα ομαλοποιηθεί και θα γίνει πιο φυσικό από 4 έως 6 εβδομάδες και θα συνεχίσει να βελτιώνεται μέχρι και πέρα των 6 μηνών.

  Οδήγηση

  Μπορείτε να οδηγήσετε από την πρώτη εβδομάδα. Με προσοχή όμως γιατί η μύτη σας θα είναι ακόμα ευαίσθητη.

  Παρακολούθηση

  Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, θα είμαστε σε επαφή μέσω τηλεφώνου. Θα σας ελέγξω για αλλαγή των επιδέσμων την 2η ή 3η ημέρα και στις 5-7 ημέρες για αφαίρεση του γυψονάρθηκα. Μία ακόμα φορά για αφαίρεση του εσωτερικού νάρθηκα, φωτογράφηση και τελικές οδηγίες.

  Πιθανές Επιπλοκές Με Ρινοπλαστική Αυτή είναι μια συνηθισμένη επέμβαση, που έχει μεγάλη επιτυχία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε τι μπορεί να πάει στραβά. Οι πιθανές επιπλοκές αναφέρονται παρακάτω. Αιμορραγία: Ελάσσων αιμορραγία είναι κοινή και αναμενόμενη και σταματά κατά τις πρώτες 2-3 ημέρες. Σε μικρό αριθμό περιπτώσεων η αιμορραγία μπορεί να είναι βαριά και μπορεί να οδηγήσει σε επανεπέμβαση για να σταματήσει. Ουλές: Οι τομές είναι συνήθως εσωτερικές. Και όταν ακόμα υπάρχει τομή στη στυλίδα(το κομμάτι του δέρματος που χωρίζει τα ρουθούνια) δεν φαίνεται. Λοίμωξη: Πολύ ασυνήθιστο, αλλά αν συμβεί μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά. Μικροανωμαλίες δέρματος: Αν γίνουν κατάγματα, μπορεί να μείνουν μικρές ανωμαλίες που ίσως φαίνονται μέσα από το δέρμα. Ασυμμετρία: Μπορεί να υπάρχουν λεπτές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές της μύτης, λόγω θέσεως οστού ή χόνδρου. Απώλεια της όσφρησης και της γεύσης: Αυτή είναι συνήθως παροδική. Οίδημα: Συνήθως οι ασθενείς παρουσιάζουν λίγο πρήξιμο με την Κλειστή Ρινοπλαστική(τομές στο εσωτερικό της μύτης). Εξαίρεση αποτελεί η Ανοικτή Ρινοπλαστική(τομή στη στυλίδα), στην οποία η μύτη μπορεί να είναι περισσότερο πρησμένη και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθεί το φυσιολογικό σχήμα.

  Μετά από επέμβαση Ρινοπλαστικής